Svaki tim ima neki način komuniciranja, pa tako i naš. Nakon više od godinu dana korištenja WhatsAppa, odlučili smo promijeniti servis. WhatsAppu, iako je mnogima broj jedan aplikacija za komunikacije, nedostaje par odlika koje bi poslužile razgovoru s većom skupinom ljudi. Ono što je nama nedostajalo je:

  • pribadanje poruka
  • bolje upravljanje datotekama
  • botovi (iako možemo bez njih)
  • i više.

Krenimo redom.

Pribadanje poruka

Razgovori se znaju zahuktati, bili ozbiljni ili ne. Naravno, tako se nekad zametu neke važnije poruke koje je svatko trebao vidjeti ili jednostavno ne znaju o čemu se govori nakon gomile poruka. Tada pribodene poruke imaju svoju ulogu. Jednostavno odaberem poruku koju želim pribosti i to je to. Poruka uvijek stoji na vrhu razgovora dok god je netko od admina ne izmijeni ili ukloni u potpunosti.

Screenshot

Bolje upravljanje datotekama

Mi ne dijelimo često neke datoteke, uglavnom slike. Nekad nam te slike trebaju biti netaknute, bez ikakve kompresije. Telegram nudi mogućnost da se slike pošalju kao slike ili kao datoteke. Ako su poslane kao datoteke, nad njima se ne vrši nikakva kompresija. Isto tako, netko možda ne želi imati sve te slike na svom uređaju. Na vašem uređaju ostaju samo one koje ste vi poslali.

Botovi

Oni su kao asistenti u razgovoru te ih ima raznih vrsta. Botovi za ankete, vijesti, vrijednost kriptovaluta, itd. Možda ne zvuči kao nešto od čega svaka grupa pati, ali dobro dođe. Mi trenutno koristimo samo Marie, grupnog menadžera. Nad botovima imaju kontrolu samo administratori, iako neke može koristiti svatko u grupi.

Ostale odlike

Evo još par sitnica.

Teme

Telegram ima podršku za teme. Možete sami u potpunosti urediti izgled aplikacije, bilo na mobitelu ili desktopu. Ako vam se pak ne da raditi teme, možete ih preuzeti s interneta.

Korištenje bez mobitela

Za izradu računa na Telegramu vam treba broj, ali nakon toga njega koristite samo za prijavu. Na primjer, ako ste već prijavljeni na mobitelu i želite se prijaviti na desktopu, oni će vam poslati samo PIN koji trebate unijeti jednom.

Više administratorskih ovlasti

WhatsApp dopušta da jedan admin ukloni drugog, što nema nikakvog smisla. Na Telegramu postoji stvoritelj i admini grupe. Stvoritelj može dodavati nove admine i njihove ovlasti, dok admini imaju kontrolu nad članovima grupe.

Nema “Statusa”

Danas popularne usluge imaju neki oblik “priča” ili “statusa”. Mnoge ne zanima što tko radi u bilo kojem trenutku dana te ako ste i vi među njima, razmislite o Telegramu.

Telegram je FOSS

FOSS je akronim za Free Open Source Software, što znači da je besplatan i otvorenog koda, dakle svatko ima pristup kodu. To omogućuje veću sigurnost i privatnost.

Za više informacija, pogledajte službenu stranicu Telegrama.